Svetski dan igre

BEOGRAD - U Srbiji i svetu danas će brojnim i raznovrsnim plesnim aktivnostima biti obeležen Svetski dan igre, praznik koji je 1982. godine ustanovio Međunarodni savet za igru CID UNESKO.

Praznik igre proslavlja se na dan rođenja baletskog igrača, koreografa, teoretičara, autora slavnih "Pisama o plesu i baletu" Žana Žorža Novera (1727-1810) reformatora igre uz muziku koji je delovao na najvećim evropskim scenama.

Od kako je CID UNESCO 1982.godine ustanovio praznik, svake godine jedna od istaknutih ličnosti iz oblasti plesne igre piše poslanicu i ona se čita širom sveta na različitim plesnim događajima koji afirmišu igru u svim njenim oblicima.

Svetski dan igre u Beogradu počinje u 11 sati u Beton hali na Savskom pristaništu skupom na koji je novinare pozvala baletska umetnica, osnivač Beogradskog festivala igre Aja Jung.

Potpredsednik Međunarodnog saveta za igru ITI UNESCO i Svetske plesne alijanse WDA Europe Jung pročitaće poruku koju je ove godine uputio direktor Koreografskog centra u Kreteju i Val de Marnu, Murad Merzuki (Mourad Merzouki).

U podne u foajeu Pozorišta na Terazijama u produkciji i organizaciji Ivane Milovanović, osnivača časopisa Orćestra biće obeleženo 20 godina postojanja i izdavaštva jedinstvenog časopisa za umetničku igru u regionu, predstavljena veb stranica časopisa, digitalna arhiva svih prethodnih izdanja od 1995.godine i novi broj časopisa.

Počasni gost proslave Svetskog dana igre u Pozorištu na Terazijama biće predsednik Međunarodnog saveta za ples CID UNESO Alkis Raftis.

U Muzeju Narodnog pozorišta u 13 sati Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije svečano će uručiti nagradu "Terpsihora" ovogodišnjem laureatu Konstantinu Kostjukovu, prvaku i v.d. direktoru Baleta NP i Specijalnu pohvalu ansamblu Baleta Narodnog pozorišta za ostvarene rezultate visokog profesionalnog nivoa i za doprinos promociji kulture Srbije na brojnim gostovanjima u svetu.

Svečanost će se nastaviti na istom mestu u 18 sati programom pod nazivom "Veče baleta" autorke Drine Pešić.

Gosti programa su prvakinja Opere Narodnog pozorišta Suzana Šuvakovic Savić, kostimograf i scenograf Miodrag Tabački , baletski umetnik i koreograf Ilić, glumica Vjera Mujović i grupa O"đila koja će izvesti mali koncert.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biće izveden balet Petra Iljiča Čajkovskog "Krcko Oraščić" u koreografiji i režiji Kostjukova.

Pre početka predstave, u kojoj će prvi put pred beogradskom publikom nastupiti ukrajinski baletski umetnik Denis Nedak, solista Baleta NP Igor Pastor primiće Nagradu "Radomir Vučić" nacionalnog teatra mladim, talentovanim baletskim igračima do 28 godine za ostvarene solističke ili glavne uloge.

Svetski dan igre jedino muzičko pozorište u regionu Pozorište na Terazijama obeležiće mjuziklom "Grk Zorba" Mikisa Teodorakisa u izvođenju solista i ansambala a Bitef dens kompanija na sceni Bitef teatra izvešće predstavu "Želeće mašine" po konceptu i u koreografiji Isidore Stanišić.
Tanjug