Glavna Pulicerova nagrada Vašington Postu i Gardijanu

NJUJORK - Vašington post i Gardijan osvojili su danas glavnu Pulicerovu nagradu za otkrivanje programa nadzora američke vlade i obelodanjivanje na hiljade tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena.

Špijunski program NSA pokazao je da je vlada prikupljala podatke o milionima Amerikanaca iz telefonskih razgovora i elektronske pošte, a na osnovu "svog tumačenja" američkih zakona usvojenih posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

Obelodanjivanje delovanja NSA dovelo je do žučne debate u SAD-u o privatnosti u odnosu sa zaštitom nacionalne bezbednosti i nateralo predsednika Baraka Obamu da nametne ograničenja za takav nadzor.

Najviša čast, i nagrada američkog novinarstva - Pulicera za najnoviju vest (breaking news) pripala je Boston Gloubu za "pokrivenost" bombaškog napada na Bostonskom maraton, 15. aprila prošle godine.

Njujork tajms je osvojio dva Pulicera za fotografiju - Tajler Hiks je dobio nagradu za katergoriju najnovije vesti, za dokumentovanje terorističkog napada na tržni centar "Vestgejt" u Keniji, a Džoš Haner za esej o žrtvi bombaškog napada na Bostonskom maratonu koji je ostao bez nogu.

Centar za javni integritet osvojio je nagradu za istraživačko novinarstvo za izveštaje kako su neki advokati i lekari izigrali sistem da bi uskratili rudarima uglja beneficije (odštetu) za bolest "crnih pluća".

Pulicerova nagrada za angažovano izveštavanje data je Vašington Postu za izveštavanje o podeli bonova za hranu u Americi, ali nagrada za posebno interesantnu ljudsku priču nije uručena.

Dobitnici glavne nagrade osvojili su zlatne medalje, a ostali novčane iznose od 10.000 dolara, navodi AP.

Tanjug