Srpske televizije u rukama stranaca


Medijski prostor u Srbiji kao da postaje novo poprište za nadmetanje. Srbija nije zemlja za koju bi se moglo reći da je nekakav ekonomski tigar, nismo više ni država u epicentru konflikta na Balkanu, a opet najveće svetske televizije su se ili već pozicionirale na ovim prostorima, ili su namerile da to učine.

U tim poslovima dominira strani kapital i licence za emitovanje programa. Podsetimo, pored RTS-a kao javnog servisa, u Srbiji program emituje još samo Pink kao televizija u vlasništvu srpskog biznismena Željka Mitrovića. Grčki vlasnici odavno su preuzeli B92 i Prvu, a u novom talasu televizija led je probila TV Nova. Da nije reč tek o još jednom kablovskom kanalu, već o ozbiljnom medijskom projektu svedoči i ko je došao na otvaranje televizije. Premijer Ivica Dačić i ministar trgovine Rasim Ljajić u društvu nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma poželeli su sreću televiziji koja kreće s velikim ambicijama.

Nemački investitor Bernt Matijas Ditel rekao je da je u pitanju bilo ulaganje vredno više desetina miliona evra, koje će omogućiti otvaranje 450 novih radnih mesta, i izrazio je uverenje da će televizija Nova biti korisna i za građane Srbije i za formiranje nove medijske slike.

Ne vidim da u nastojanju velikih medijskih kuća da se pozicioniraju na Balkanu postoji nekakva politička agenda. Sa tim je završeno odavno. Imale su zemlje u regionu priliku da vide kako odlaze nevladine organizacije koje su imale i političku ulogu, a kad je reč o novim televizijama sasvim je normalno da kapital nastoji da se širi. Takvih poslova ima svuda po Evropi i dobro je da velike kuće nalaze ekonomski interes u Srbiji – kaže Nadežda Gaće, glavna urednica „Novog magazina“ i bivša čelnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dugogodišnji televizijski novinar.

Ovde se medijska ofanziva stranaca na Srbiju ne završava, pa tako na scenu stupa još jedna regionalna informativna televizija N1, nastala u saradnji s globalnom TV mrežom CNN čiji je ekskluzivni partner za region, tačnije.


Za potrebe kanala N1, grafički dizajn i vizuelni identitet stvara jedna od vodećih kreativnih agencija iz SAD, Renderon. S tehničkim partnerima, N1 kreira najsavremeniji sistem za prikupljanje, obradu i emitovanje vesti iz tri glavna produkcijska centra u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

Glavni investitor N1 projekta je Junajted grupa, vodeća „pej TV“ platforma u jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i Telemah BiH i Telemah Sloveniju, najveće kablovske operatere u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, SBB, najvećeg kablovskog operatera u Srbiji, kao i Total TV, najveću satelitsku platformu u jugoistočnoj Evropi.

U oktobru 2013. godine, svetski vodeći investicioni fond KKR sa sedištem u Njujorku preuzeo je Junajted grupu, što je prva direktna investiciju KKR-a u jugoistočnoj Evropi.
Televizija N1 će kao regionalni partner kompanije CNN emitovati program iz tri centra u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, kao i iz lokalnih centara smeštenih po gradovima celog regiona, a program će moći da prati više od 15 miliona gledalaca u tri zemlje.
Manter umešao prste

Viši savetnik Junajted grupe i bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter rekao je da je početak rada te regionalne televizije „važan korak u integraciji regiona u EU“ i u prihvatanju njenih visokih standarda za kanale sa celodnevnim informativnim programom.
- Veoma smo uzbuđeni što učestvujemo u kreiranju kanala N1 – rekao je Manter.
CNN će kanalu N1 pružati konsultantske usluge, obavljaće obuku kadrova i operativnu podršku za period do početka emitovanja programa i posle toga, što podrazumeva uredničku i tehnološku obuku za kadrove N1 kanala u centrali CNN-a u Atlanti.
Milić na čelu katarskog džina

Al Džazira Balkan emituje program na Balkanu od 2010. godine. Na čelu ovog ogranka medijske kuće iz Katara je poznati zagrebački novinar Goran Milić. Kako se navodi na sajtu televizije, program se proizvodi za gledaoce u „Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Sa svojih 65 međunarodnih odeljenja, Al Džazira je jedan od najvećih izvora informacija u svetu.“
Al Džazira je pokrenuta 1. novembra 1996. godine, kao prvi nezavisni arapski njuz kanal u svetu, posvećen detaljnim televizijskim vestima i debatama uživo u arapskom svetu.

Izvor;Vesti