Nacionalizam, fasizam i sport - komentar dana





FIFA pokrenula postupak protiv Šimunića

Šimunić je posle mečaa u kojem je Hrvatska obezbedila plasman na Mundijal skandirao ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Splićani podržavali Šimunića sa "Ajmo ustaše"



Ne da je sport postao profitabilna panoga da se politizuje sve, da se sve racuna novcem da je novac postao jedina vrednost, sport je postao i teren za nasilje, nacionalizam pa i fasizam i rasizam.

Nekada smo se sportom bavili iz ljubavi prema sportu, takmicenju druzenju. Kao sportska dusa i neko ko se sportom bavio amaterski i sa ogromno ljubavi koja sam bila i u pobednickim redovima cesto puta, danas sam sve cesce u situaciji da gasim tv kad je sport na redu.
Zasto?
Upravo iz u naslovu komentara, navedenih razloga.

Nekada je vazila parola da sport i muzika nemaju boju, naciju i veru, danas sve vise sportski tereni postaju bojna polja a nista bolje nije ni kada je muzika u pitanju gde se prave liste pozeljnih, podobnih ili zabranjenih pevaca i pevacica u pojedinim Republikama nastalim raspadom bivse SFRJ.

Ako mislite da je rec o ispadima pojedinaca onda ste u velikoj zabludi. Upravo na sportskim terenima ili estradnim desavanjima, narod ili narodne mase kao vukovi u coporima pokazu svoje pravo lice. Tad su iskreni, opijeni zaneseni i to je odraz istinskog stanja jednog drustva, naroda drzave. Hrvatska nije pobedila sebe, Hrvati nisu u sebi pobedili crnog vuka i sve price o europskim vrednostima, standardima i pravima tu padaju u vodu.

Sa druge strane Srbija se ogradjuje od navijaacke mafije tvrdeci da je rec o malim grupama, ali upravo te male grupe opominju vladu i organe reda da je narod nesrecan i nezadovoljan.

Istini za volju mocnici zapada u svom odnosu do balkanskih naroda uvek primenjuju dvostruke arsine, i to je neosporiva cinjenica. Zapad kao i mnogi narodi iz okruzenja, nama Srbima nikad nisu oprostili 2 pobede u 2 velika rata. Nisu nam oprostili ortodoksni Hriscanski duh Pravoslavlja. Nisu nam oprostile zlatno doba velike carske Srbije u vreme cara Dusana Silnog. Nisu nam oprostili Sv.Savu, Nikolu Teslu i mnogo toga.....

Ziveti u Hristu, znaci ziveti u ljubavi, biti ziv. Zapad je i veru komercijalizovao, namece svoje standarde, Vatikan ima svoja pravila kojima se sve vise temelji urusavaju, sve vise vremena i energije trosi baveci se samim sobom. Da, pitacete se sta to ima jedno sa drugim i sve zajedno sa sportom i estradom.

Ima sve.
Crkva je na mnogo nacina saigrac u kreiranju i vodjenju politike u drzavi bez obzira dali je rec o Hriscanskim, Islamskim ili Budistickim a i Ateistickim drzavama.
Ovaj skandal Hrvatskog sportiste je u stvari skandal nacije, drzave i crkve. Zasto?

Zato sto je on uvek u svojoj karijeri bio uzor, neko koga su za primer navodili politicari, novinari, svestenstvo, komsije roditelji. Sta ce jedan otac sada reci svom sinu,,budi kao Simunic?, ili izvini sine nisam znao! Moze li objasniti svom sinu zasto do juce nacionalni junak i idol vise ne sme da se pominje?

I da pokusa nema koristi, vecina se identifikovala sa Simunom. Vecina klice,,ZA DOM SPREMNI!,, vrapcima je jasno o kolikoj mrznji prema svemu nehrvatskom se radi samo naivni jos misle da je to izolovan i pojedinacan slucaj.

Vesna Kosovka