Britanska špijunaža kontroliše sisteme rezervacija u 350 elitnih svetskih hotela


Britanska državna agencija za praćenje elektronskih komunikacija (GCHQ) nadzirala je strane diplomate tako što je pratila njihove hotelske rezervacije, objavio je u nedelju nemački nedeljnik "Špigl", pozivajući se na dokumente koje je obelodanio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden. Taj list je naveo da je agencija GCHQ tokom više od tri godine imala sistem za praćenje rezervacija u najmanje 350 luksuznih hotela širom sveta...




Taj list je naveo da je agencija GCHQ tokom više od tri godine imala sistem za praćenje rezervacija u najmanje 350 luksuznih hotela širom sveta.

"Cilj tog programa je bio da GCHQ dođe u posed informacija o periodu boravka, gradu i hotelu kojeg strani diplomata namerava da poseti, što bi omogućilo tehničkim službama da stupe u akciju pre dolaska diplomate u hotel", objavio je "Špigl".

Te akcije su obuhvatale prisluškivanje telefona i faksa u hotelskoj sobi u kojoj boravi diplomata, omogućavanje pristupa kompjuteru priključenom na hotelsku mrežu i prisluškivanje diplomate u baru hotela, pokazali su dokumenti do kojih je došao Snouden.

"Špigl" navodi kako nije poznato koliko često je korišćen pomenuti program, a jedan zvaničnik agencije GCHQ je na pitanje o tom programu odgovorio da navode "niti potvrđuje niti negira".

Izvor; Official Sajt Predrag Andjelic