Za ove izume verovatno niste ni znali da su njegovi!


Nikola Tesla, jedan je od najvećih pronalazača svih vremena čija je briljantnost kao i većine velikana priznata tek posle njegove smrti. Za sebe je tvrdio da nije pronalazač već “otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas”


Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumeo okretno magnetno polje i višefazni sistem naizmenične struje. To svi znamo, ali postoje i neki izumi za koje nismo ni svesni da su njegovi.


Daljinsko upravljanje

Tesla je prvi demonstrirao korišćenje daljinskog upravljanja 1898. godine kada je daljinski kontrolisao brod u Medison Skver Gardenu.


Roboti

Jednim od prvih robota smatra se Teslin brod na daljinsko upravljanje. Tesla je bio nazivan “ocem robotike”.


Električni motor

Nikola Tesla je izmislio električni motor 1888. godine, a motor koji se danas nalazi u poznatom automobilu na struju kompanije Tesla direktan je njegov potomak. Tesla je 1975. godine zbog ovog izuma uvršten u Kuću slavnih pronalazača.


Radio

Teslin izum radija bio je tema o kojoj se dosta raspravljalo početkom 20. veka. Italijan Markoni je tvrdio da je on izmislio radio, ali je zapravo koristio tehnologiju koju je Tesla patentirao kako bi izvršio prvo radio emitovanje 1901. godine. Vrhovni sud SAD-a ipak je zaključio 1943. godine da je Tesla prvi izmislio radio.


Neonsko osvetljenje

Neonska svetla koja je Tesla prikazao 1893. godine neverovatno podsećaju na ona koja danas možemo da vidimo u širokoj upotrebi, prenosi portal ABC.