Preminuo Aleksandar Tijanić

Večeras je u Beogradu iznenada, u 64. godini, preminuo generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić.

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, preminuo je večeras u Beogradu u 64. godini.

Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Živeo je u Podujevu, Prištini i Beogradu.

Studirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je, kao najtalentovaniji student, pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru.

Posle toga postaje glavni urednik časopisa Intervju. Osnovao je televiziju Politika i bio njen prvi direktor. Od 1994. godine preuzima mesto direktora BK televizije.

Krajem osamdesetih je počeo da piše i za zagrebački Start i Danas, kao i za splitsku Nedeljnu Dalmaciju gde se istakao svojom kolumnom En passant u kojoj je kritički komentarisao tadašnji komunistički režim, odnosno događaje u vezi sa antibirokratskom revolucijom. Objavljivao je političke kolumne u ljubljanskoj Mladini i sarajevskom Oslobođenju.

Godine 1991. vratio se u Beograd gde je uređivao Sportski žurnal. Godine 1997. pokrenuo je dnevni list Građanin, koji je ubrzo prestao da izlazi. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Evropljanin.

Tijanić je od 1994. godine bio ministar informisanja u Vladi Srbije, a bio je i savetnik za informisanje predsednika SRJ Vojislava Koštunice od 2001. do 2004. godine.

Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine, biran je u dva mandata. Pokrenuo je digitalni kanal kulture na RTS-u.

RTS je u vreme Tijanićeog mandata snimio serije izuzetne gledanosti: "Selo gori, a baba se češlja", "Bela lađa", "Gorki plodovi", "Ranjeni orao", "Moj rođak sa sela", "Greh njene majke", "Ulica lipa" i mnoge druge.

Takođe, za njegovog mandata, RTS je 2008. godine organizovao Evrovizijsko takmičenje koje medijski stručnjaci ocenjuju kao jedno od najuspešnijih.

Prema Tijanićevoj zamisli, u našu kuću primljeno je 100 mladih stručnjaka.

Poslednji put se pojavio u javnosti 23. oktobra na raspravi o javnim medijskim servisima.

Tijanić je bio oženjen, a iza sebe je ostavio suprugu, sina i kćerku.

Izvor :[Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]