Filipini: Broj žrtava zemljotres povećan na 158


MANILA - Broj žrtava zemljotresa jačine 7,2 stepena Rihterove skale koji je u utorak pogodio jug Filipina povećan je na 158, a očekuje se još loših vesti s ozbirom da spasilačke ekipe još nisu doprle do pojedinih zabačenih sela i gradova.

U potresu je uništeno na hiljade kuća, preneo je AP.

Tri osobe su spasene u provinciji Sebu, nekoliko časova nakon što je zemljotres zatresao zgrade i kuće, zbog čega su se urušile mnoge vekovima stare crkve. Tu je nastradalo devet osoba.

Na susednom ostrvu Bohol, gde je zabeležen epicentar zemljotresa, poginulo je 100 osoba.

Kako je prenela agencija AP, male su šanse da će ispod ruševina zgrada, bolnica i crkava, biti pronađen veći broj preživelih.

Oštećeni su mnogi putevi i mostovi, a cela provincija je ostala bez struje.

Prema rečima gradonačelnika Kalpea, Sulpisija Jua, 90 odsto zgrada u tom gradu je potpuno ili delimično oštećeno, a najmanje pet osoba je izgubilo život.

On je rekao da bolnica u tom gradu nije srušena, ali je širom regiona oštećeno 11 bolnica, zbog čega se povređeni prebacuju helikopterima ili brodovima tamo gde ima uslova da budu zbrinuti.

Potres se dogodio juče u blizini Balilihana, gradića od oko 18.000 stanovnika na Boholu, na dubini od 20 kilometara, izvestio je Američki geološki zavod.

Izvor: Tanjug