Moskovska Patrijarsija nagradila Novaka Djokovica


Đoković je nagrađen po preporuci vrha Srpske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju. Ruski patrijarh Kiril je istakao da je Đoković primer, ne samo uspešnog sportiste, već i pravoslavnog vernika, koji se "u svom delovanju nada u volju Božju"


BEOGRAD - Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda, koji od osnivanja 1995. deluje pod pokroviteljstvom Moskovske patrijaršije, dodelio je nagrade za 2012. patrijarhu Aleksandrijskom Teodoru II, predsedniku Palestine Mahmutu Abasu i "mladom srpskom sportisti, prvom reketu u svetskom tenisu" Novaku Đokoviću.

Đoković je nagrađen po preporuci vrha Srpske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju.
Ruski patrijarh Kiril je istakao da je Đoković primer, ne samo uspešnog sportiste, već i pravoslavnog vernika, koji se "u svom delovanju nada u volju Božju".

Takođe, on je požrtvovan, pomaže mnoge srpske pravoslavne svetinje, među kojima i manastire na Kosovu i Metohiji, finansira dečje i omladinske humanitarne programe, naveo je ruski patrijarh.

Na ceremoniji uručenja nagrade, prikazano je video-obraćanje Novaka Đokovića, koji nije mogao da prisustvuje, zbog toga što je u Australiji, gde učestvuje na Gren slem turniru.

Kako je navedeno, Đoković svuda predstavlja svoju zemlju, Srbiju, a priznanje od Rusije za njega ima veliki značaj.
Rusija je iskren prijatelj moje otadžbine, ona je mnogo pomagala Srbiji, izjavio je Đoković.

Srpski i ruski narod mnogo toga objedinjuje, jedan od glavnih faktora u tome je
pravoslavna vera. Ruska crkva je primer za ceo pravoslavni svet, u 20. veku je bila mnogo proganjana, sada doživljava procvat, dodao je Đoković koji je izrazio veliku zahvalnost zbog priznanja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.