Švajcarska bankarska tajna kapitulirala pred Amerikom

Pregovarački timovi Švajcarske i SAD postigli su dogovor kojim se stavlja tačka na anonimnost američkih državljana koji imaju bankarske račune u alpskoj konfederaciji. Sve švajcarske banke, njih više od sto, pristale su da Vašingtonu stave na raspolaganje dokumentaciju o tajnim računima američkih državljana u Švajcarskoj, otkrivaju pojedinosti sporazuma švajcarskih bankara i ministarstava pravosuđa i finansija Amerike, koje je objavio ciriški dnevnik „Tagesancajger”.

Švajcarski bankari su se dodatno obavezali, navodno samoinicijativno, da će platiti nadležnim finansijskim upravama SAD između 20 i 50 odsto sume, koju su američki vlasnici bankovnih računa utajili od poreza u SAD.

„Privatna nagodba pregovaračkih timova Švajcarske i SAD kosi se sa odlukama koje su u junu izglasali poslanici švajcarskog parlamenta”, tvrdi „Tagesancajger”. Uz odluku o nedodirljivosti bankarske tajne, odbornici su odbili američki zahtev Švajcarskoj da ukine pravo na anonimnost američkih vlasnika računa u alpskim trezorima, kaže se u komentaru i dodaje da je nagodba, praktično, dokument o kapitulaciji švajcarskih bankara.

Predsedavajući Udruženja švajcarskih bankara Patrik Odije, ipak, drugačije gleda na stvari.

„Sveukupno gledano, vlasnici problematičnih računa su u manjini, a pošteni klijenti su dominantna većina”, rekao je Odije za nemački dnevnik „Frankfurter algemajne cajtung”.

U komentaru vodećeg švajcarskog dnevnika „Noje cirher cajtung” ukazano je na dva detalja koji idu u prilog ne samo SAD, već i švajcarskim bankarima, ali i vladi te zemlje. Prvo, američki ultimatum švajcarskim bankarima je glasio: ukoliko ne prihvate nagodbu, dvanaest najvećih banaka Švajcarske neće moći da se nagode sa finansijskim institucijama SAD, što bi, praktično, dovelo ne samo te velike banke, već celokupno švajcarsko bankarstvo na rub finansijske propasti. Osim toga, švajcarski parlament i vlada su sačuvale obraz, jer se nisu povinovale diktatu strane države. To su učinili privatnici. Tako će švajcarska vlada imati puno pravo da sledeće srede prihvati nagodbu, u duhu ustava koji propisuje vladi da podrži želje i zahteve privrednih faktora, ukoliko one podstiču opštu dobrobit stanovništva.

Prema nagodbi, švajcarsko bankarstvo je podeljeno u četiri kategorije. Prvoj kategoriji pripadaju banke protiv kojih je povedena istraga u SAD. U skladu sa već postignutom sporazumu između dve zemlje, na nivou vlada, takozvana razmena podataka je već odobrena.

U drugu kategoriju su svrstane banke čije poslovanje sa američkim državljanima može da postane predmet istrage u SAD. Reč je o računima Amerikanaca u Švajcarskoj, na kojima je pojedinačno deponovano više od 50.000 švajcarskih franaka. Za održavanje tih računa predviđena je globa u visini od 20 odsto položene sume, ukoliko su računi otvoreni pre 1. avgusta 2008. godine. Za račune koji su otvarani posle tog datuma, ali pre 28. februara 2009. – od otkrivanja afere najveće švajcarske banke UBS, do postizanja sporazuma o nadoknadi štete – predviđena je globa od 30 odsto. Za sve kasnije otvorene račune, SAD traže odštetu u visini od 50 odsto deponovane sume.

U treću i četvrtu kategoriju svrstane su banke kojima se oprašta novčana kazna, ukoliko mogu da dokažu da nisu svesno ignorisale američke zakone, to jest da je reč o malim, lokalnim bankama, čiji je opstanak bitan za poslovanje stanovništva u regionu.


Izvor; Official Sajt Predrag Andjelic