Zapadne drzave se postepeno krecu prema apsolutnoj diktaturi


Ilarion: Zapadne države se postepeno kreću prema apsolutnoj diktaturi

Drugi jerarh RPC ocenio da savremenu državu plaši Carstvo Božije jer u njemu vidi opasnost za carstvo zemaljsko.



Današnje zapadne države postepeno se kreću ka apsolutnoj diktaturi, smatra rukovodilac Odeljenja za spoljne veze crkve Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

„Savremena država pridržava se principa sekularnosti, tj. nezavisnosti od bilo kojeg spoljnjeg autoriteta koji bi imao pravo da joj ukaže na povredu morala ili prava“ - napisao je mitropolit u članku objavljenom u časopisu Православная беседа.

„Za jedini izvor vlasti u demokratskoj državi proglašava se narod, koji vrši tu svoju vlast putem slobodne izjave volje građana. Pritom je ta izjava volje uslovna, a ne apsolutna karakteristika demokratskog društva. Na primer, nedavno su Velika Britanija i Francuska ozakonile istopolne saveze. Francuska je odmah postala arena milionskih demonstracija. A država je svesno i demonstrativno ignorisala zahteve naroda, rasteravši demonstrante suzavcem“ - konstatuje autor članka.

Prema njegovom mišljenju, „sekularizacija pod maskom demokratizacije“ je, zapravo, oslobodila „kolosalnu energiju despotskog potčinjavanja“ u evropskim zemljama.

„Ta uzavrela energija danas teži da potpuno raskrsti sa hrišćanstvom, koje je 17 vekova zadržavalo te totalitarne impulse. Kao rezultat toga, ona nesvesno teži da uspostavi apsolutnu diktaturu, kojoj će biti potrebno da uspostavi kontrolu nad svakim članom društva. Zar se ne krećemo ka tome, saglašavajući se, „iz bezbednosnih razloga“, sa obaveznim uvođenjem elektronskih pasoša, sveopštom daktiloskopijom i postavljanjem kamera na svakom koraku? Sve se to lako može iskoristiti i u druge svrhe, koje se, takođe, mogu pripisati „jačanju bezbednosnih mera“ - ističe mitropolit Ilarion.

To što se danas događa u svetu on smatra „postepenim obnavljanjem Pax Romana, globalno-internacionalne vladavine“. Takođe, dodaje mitropolit, dok se rimska vlast u određenim periodima indiferentno odnosila prema nemoralu, danas se od nemorala „pokušava stvoriti standard“.

Čak, smatra mitropolit, savremeno demokratsko društvo neki zamišljaju u ulozi garanta legalnog statusa nemorala, jer ono štiti građane od „verskog licemerja“.

„Uloga religije se, isto kao u Rimu, vidi isključivo u utilitarnom svetlu - ona treba da bude u službi države, da ne pretenduje na istinu i da bude „privatna stvar pojedinca“. Ipak, od nje se očekuje bezuslovno priznanje države i povinovanje njenim zakonima, uključujući i one koji podrivaju njene osnove“ - piše mitropolit Ilarion, napominjući da hrišćanstvo zbog same svoje suštine ne može da se odrekne od „pretendovanja na istinu“ - takva je njegova priroda.

„Savremenoj sekularnoj državi Carstvo Božije koje propoveda Crkva unosi strah i izgleda joj kao opasnost za carstvo zemaljsko, koje ne trpi konkurenciju - piše mitropolit i dodaje da je hrišćanstvo danas „jedina snaga na svetu koju ne može da proguta gigantski mehanizam nove despotske države“.

Izvor; Official Sajt Predrag Andjelic