7 letnjih aktivnosti u prirodi za decu

[Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

Pošto nam je leto već stiglo većina nas će provodite i više vremena napolju sa svojom decom. Postoji mnogo stvari koje možemo raditi sa njima dok smo u prirodi. Evo i nekoliko zabavnih aktivnosti koje možete raditi zajedno...

Budite napolju ovog leta

Pošto nam je leto već stiglo većina nas će provodite i više vremena napolju sa svojom decom. Postoji mnogo stvari koje možemo raditi sa njima dok smo u prirodi. Evo i nekoliko zabavnih aktivnosti koje možete raditi dok uživate u toplim letnjim danima.

Letnja aktivnost br. 1 – Kampovanje
Kampovanje je verovatno i najbolja letnja aktivnost. A ne morate ni napustiti svoj dom da biste ga doživeli. Možete razapeti šator u svom dvorištu i uživati u letnjim noćima. Ako se odlučite za ovo, možete otići i korak dalje i uživati u roštilju kao propratnoj aktivnosti svakog dobrog kampovanja. Uz to, možete usput i edukovati svoju decu o tome kako moraju poštovati prirodu i kako treba da cene komfor svog doma.

Letnja aktivnost br. 2 – Pešačenje
I ovo je sjajna aktivnost za provođenje vremena sa decom, a svi ćete imati i koristi od malo fizičkog napora. Tokom pešačenja isto možete decu poučavati o značaju prirode za čoveka. Kada na njega pođete, pokušajte da nađete stazu koja će imati šumarske i druge, planinarske oznake npr. koje će Vam pomoći u obrazovanju dece.

Ukoliko ste vični u poznavanju živog sveta, ukažite im i na pojedine vrste biljaka, a naročito onih koje su otrovne. Isto tako, potrudite se da ih uputite i u poznavanje divljih životinja – ponesite knjigu o životinjskom svetu, za slučaj da ne naletite na srndaća, sovu, ježa itd.

Letnja aktivnost br. 3 – Posmatranje oblaka

Opservacija oblaka je takođe dobra letnja aktivnost, naročito za manje uzraste. Njihovim posmatranjem ćete Vašem detetu pružiti mogućnost da upotrebi svoju maštu. Učestvujte vrlo aktivno u ovoj aktivnosti ukazujući detetu na različite oblike oblaka. Vaše učestvovanje će ga ohrabriti da bude još kreativnije. No, ne zaboravite da nanesete zaštitu od sunca pre nego što se bacite na ovaj nenaporni zadatak.

Letnja aktivnost br. 4 – Vožnja bicikla
Vožnja bicikla je stvarno zabavna i pruža i Vama i deci malo fizičke aktivnosti. Ukoliko ste blizu neke plaže, možete se uputiti i ka njoj te uživati i u čarima vode. Ako Vaša okolina ima i staze za bicikle koje prolaze kroz prirodu, povedite celu svoju porodicu u avanturu. Nemojte zaboraviti da ponesete dovoljno vode i zdravih grickalica kako biste nadoknadili izgubljenu energiju, naročito, ako se opredelite za duže „putovanje“. Isto tako, ukažite im i na bezbednost koja je bitna kada se vozi bicikl – neka svako ima svoju kacigu sve vreme, a poučite ih i o saobraćajnim signalima koji se daju rukom.

Letnja aktivnost br. 5 – Posmatranje zvezdanog neba
Posmatranjem zvezda ćete imati sjajnu priliku da se dubinski povežete sa svojim detetom (ili decom) i moći ćete da im objasnite najosnovnije stvari koje se tiču astronomije – malo znanja o Sunčevom sistemu i obližnjim planetama u jednoj priči će im biti nešto što će jako dugo pamtiti. Najbolje bi bilo da odete nekoliko kilometara van grada kako biste doživeli „zvezdanije“ nebo.

Možete poneti sa sobom i zvezdanu mapu – veliku zvezdanu mapu univerzuma ili pak samo kalendarsku mapu zvezda i sazvežđa kako biste im ista pokazali na nebu. Kada se budete koristili krugom sazvežđa, držite ga direktno ispod njih i bićete u stanju da prepoznate sva sazvežđa koja su Vam dostupna te noći. Posmatranje zvezda može biti i prilika da ispričate detetu i poneki mit iz antičke Grčke ili drugih antičkih civilizacija, sa obzirom na imena sazvežđa.

Letnja aktivnost br. 6 – Porodična olimpijada
Održavanjem ovakvih igara imaćete sjajno leto. Osmislite određene takmičarske aktivnosti – napravite bezazlene prepone u dvorištu, iscrtajte stazu za sprint od 20 metara, linije sa kojih ćete bacati kugle ili skakati u dalj… A možete u igre uvesti i neke druge zadatke poput: trke sa nošenjem jaja, trke sa vijačom ili takmičenje u fudbalskom driblingu ukoliko imate dečake. Igranjem ovih porodičnih igara ćete svakako ohrabriti svoje dete da se bavi atletikom i naučiti ga zdravoj kompetitivnosti uz puno zabave.

Letnja aktivnost br. 7 – Crtanje po betonu
Crtanje kredom po trotoaru ili stazama dvorišta jue sjajna zabava i za Vas i za decu, a opet ćete podsticati njihovu kreativnost. Možete im predložiti da jedno po jedno legnu na podlogu dok drugo ocrta svog drugara, sestru ili brata, a potom svaki od nacrta treba i da oboje. Neka nacrtaju sebe ili neka nacrte ispune bilo kakvim dizajnom. Svakako će biti zanimljivije i živopisnije, ako im kupite kredu u bojama. Najbolja stvar kod škrabanja kredom po betonu je i ta što ćete sve sa lakoćom očistiti, a platno će biti ponovo spremno za upotrebu. No, morate biti pored njih i paziti da se ne ponesu i ne odlutaju na put gde ima saobraćaja.

dormeo.