Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na Vimbldonu, pošto je danas u velikom finalu pobedio Švajcarca Rodžera Federera sa 7:6 (7:1), 6:7 (10:12), 6:4, 6:3.


LONDON - Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na Vimbldonu, pošto je danas u velikom finalu pobedio Švajcarca Rodžera Federera sa 7:6 (7:1), 6:7 (10:12), 6:4, 6:3.

Đoković je posle 2011. i 2014. osvojio treći grend slem u Londonu i postao tek osmi igrač u istoriji tenisa koji je uspeo dve godine zaredom da osvoji šampionski pehar na prestižnom turniru.

Meč je trajao dva sata i 55 minuta, a srpski teniser je posle velike, na trenutke rovovske borbe savladao Federera i izjednačio na 20:20 u međusobnim duelima.

Ključan detalj dogodio se početkom trećeg seta, kada je Novak uspeo da se oporavi od izgubljenog taj-brejka (12:10) i propuštenih sedam set lopti.

Neiskorišćene prilike, međutim, nisu omele 28-godišnjeg Berograđana. Većina igrača bi psiholiški pala u takvoj situciji, ali Đoković je pokazao mentalnu stabilnost i zbog čega je na vrhu ATP rang liste.

Propustio je dve brejk lopte, zatim spasio jednu na svoj servis, ali ne i treću i odmah poveo sa 3:1. Uzalud je publika na Centralnom ternu navijala za Federera. Đoković je u nastavku susreta rutinskom igrom slamao otpor protivnika i došao do devete grend slem titule, a ukupno 54. u karijeri.

Meč je u trećem setu bio prekinut zbog kiše na 25 minuta, ali ni to nije omelo Srbina da protiv možda i najboljeg tenisera svih vremena dokaže da mu trenutno nema ravnih.

Kao i pre četiri godine Đoković je osvajanje titule proslavio na sebi svojstven način. Nakon što je osvojio poslednji poen, srpski teniser je kleknuo na travu, a zatim poljubio i probao busen čuvene vimbldonske trave.



IZVOR:TANJUG.