Novak Đoković došao je do 50. titule u karijeri! Prvi teniser sveta je posle gladijatorske borbe savladao Rodžera Federera u finalu Indijan Velsa sa 6:3, 6:7(5), 6:2.





Federer je izgledao pomalo zbunjeno na terenu, jer nije verovao da neko može toliko lako da se brani od njegovih servisa, a da prilično sigurno dominira sa osnovne linije - što je upravo činio Đoković.

Ipak, sve se menja krajem drugog seta kada Rodžer uspeva da nadigra protivnika i da ga ubaci u razmišljanje, da li ima snage da izgura do trijumfa. E, pa, Novak je dokazao da ima i da je trenutni vladar svetskog tenisa.

Novak je tako odbranio titulu u Indijan Vels, a to je poslednji put urađeno pre devet godina, i to od strane Federera.

Đoković je vrlo dobro otvorio servisom meč tako što je sa četiri poena poveo sa 1:0 uz pomoć dubokih lopti na samu osnovnu liniju. Ulazilo se u duge razmene i u drugom gemu, ali je ovoga puta Rodžer bio bolji za izjednačenje (1:1). Federer nije bio siguran na svom servisu koliko i Novak, pa je već u četvrtom gemu dopustio brejk loptu, a onda je došao do novog poravnanja (2:2).


Federer nije u prva dva Novakova servis gema da osvoji poen, ali je zato u petom poveo sa 0:30, što mu nije bilo dovoljno da bude bolji na prvom udarcu protivnika (3:2). Nije imao ritam Rodžer, a to se odrazilo već u nastavku kada se susreo sa još četiri brejk lopte od kojih je upravo četvrta označila vođstvo Đokovića od 4:2.

Nakon toga je vrlo lako, za 50 sekundi, stigla potvrda uz neverovatne servis (5:2). Susreo se Federer sa problemima, ipak došao na 5:3, ali nije uspeo da zaustavi sigurnog i hladnokvrnog Novaka da dođe do prvog seta rezultatom 6:3.

Srpski teniser je nastavio da vrši konstantan pritisak na Rodžera koji se jedva borio sa tim, davao sve od sebe, zato je i zaslužio vođstvo od 1:0 u prvo setu. Kada sve otkaže, Novaku je ostajao servis, a ni to ga nije spasilo od brejk lopte sa kojom se suočio, te se odbranio i poravnao na 1:1.

Tražio je Đoković rupe u igri Švajcarca, a zatim ih i pronašao pošto su duboke lopte bile ključ Rodžerovog mučenja, te je Srbin došao do novog brejka, prvog u drugom setu (2:1). Jasno je bilo da Novak ne igra protiv bilo koga, već protiv legendarnog Federera koji će kad-tad dodati gas, što je on i učinio u četvrtom gemu i "sagradio" dve brejk lopte.


Ipak, u ključnim trenucima nije uspeo da pogodi teren, tako da je prvi teniser sveta povećao na 3:1. Servisi, servisi i samo servisi - to je bilo potrebno Đokoviću da održi prednost, što je on sasvim uspešno činio (4:2). Iznenađeni su bili svi prisutni što je švajcarski teniser osvojio dva gema u nizu uz brejk koji mu je dao novu energiju čak i da preokrene (4:5).

Momenat je bio na strani Federera, tu nije bilo priče, pa je Švajcarac došao na samo dva poena od seta (0:30), ali je Novak "dozvao" svoj servis u bitnom trenutku i ipak izjednačio na 5:5. Jasno je bilo da će oba protivnika u nastavku biti oprezna, pa se pristupilo taj-brejku.

Đoković je u odlučujućem gemu imao oscilacija, dolazio do prednost (3:1), pa je gubio (3:3), potom je je sjajnim lobom prišao na dva poena od pobede (5:3), a sve to je upropastio lošim prilazom na mreži i sa dve duple servis greške u nizu (5:6). Federer je odmah osvojio i set.

Novaku je ruka drhtala neverovatnim intezitetom na odmoru između dva seta, verovatno od nervoze ili stresa posle veoma teške deonice, ali je lagano osvojio prvi gem, a onda je imao i tri brejk lopte od kojih je iskoristio treću i poveo sa 2:0.

Vodila se neverovatna borba u trećem gemu, Federer je imao priliku da vrati brejk posle jedne fino skraćene lopte, a zatim još četiri od kojih je iskoristio poslednju tako što je Novak poslao lopticu u mrežu, tako da je bio u manjoj psihičkoj prednosti pred nastavak (2:1).


Nakon toga, Novak je polomio reket, što mu nije pomoglo da spreči poravnanje (2:2). Ipak, to ga je dosta rasteretilo, pa je poveo sa 3:2, a onda je Federer od gotovog napravio veresiju, te na brejk lopti napravio duplu servis grešku za 4:2.

Još jedan siguran korak ka pobedi, a onda i dve meč lopte za prvog tenisera sveta, što Federer ipak nije preživeo, tako da je Indijan Vels na kraju zasluženo odbranjen.



Izvor: BLIC.