Počeo Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

ZLATIBOR - Treći Međunarodni festival sportskog filma otvoren je večeras na Zlatiboru svečanom dodelom nagrada festivala za životno delo u oblasti sporta i filma.

Ovogodišnji laureati su gimnastičar Miroslav Cerar, košarkaški trener Ranko Žeravica, fudbalski trener Radomir Antić, predsednik Fudbalske federacije države Ilinois Branko Ilić i reditelj Goran Marković.
"Ovaj festival je značajan jer ih sa ovom tematikom nema u svetu. U umetnosti je va žan sportski duh,a sportu je važno da ostane zabeležen i ne ode u zaborav. Zlatiborski festival ima sve predispozicije da postane u svetu poznat", rekao je Goran Marković po primanju nagrade za životno delo u oblasti filmske umetnosti.

Jedan od najboljih svetskih gimnastičara Miroslav Cerar došao je iz Slovenije na dodelu posebne nagrade Međunarodnog festivala sportskog filma za životno delo.
"Za mene je ovo veliko priznanje, kao i činjenica da me se još sećaju posle toliko godina. Posebno sam bio iznenađen što sam na festivalu po prvi put video snimke sa početka moje karijere", izjavio je Cerar na otvaranju festivala na Zlatiboru.

Priznanja su ove godine dobile i Filmske novosti,koje će u okviru festivala prikazati filmski program sa temom sporta od 1946. do 1989.godine, kao i promovisati Monografiju 70 godina Filmskih novosti, povodom kojih je večeras otvorena i prva u Srbiji Izložba Filmskih novosti. Priznanja su dodeljena i Sportskom savezu Srbije i Jugoslovenskoj kinoteci.

Međunarodni festival sportskog filma traje do 25.avgusta a u takmičarskoj konkurenciji nastupiće autori dokumentarnih filmova iz Indije, Engleske, Istočnog Timora, Francuske, Rusije, Poljske, SAD, Kanade,Turske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Predsednik ovogodišnjeg žirija festivala je reditelj Puriša Đorđević, koji je novinarima najavio da od 1.decembra više neće davati izjave za javnost jer ima 90 godina i odlučio je da je vreme da se povuče.

O selekciji filmova na ovogodišnjem festivalu je rekao:
"Svaki festival ima sportski karakter, a ovaj na Zlatiboru pored takmičarskog karaktera ima i umetničkin značaj u svetu filma. Ovogodišnji filmovi su zanimljivi jer nisu direktno sportski filmovi,već govore životne priče o karakterima ljudi".

Pored filmova u takmičarskoj kategoriji na festivalu će biti prikazani i dugometražni igrani filmovi "Montevideo vidimo se", "Nacionalna klasa" i "Trener".

Osnivači festivala su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Maja film Užice, a partneri su Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije.
Izvor;Tanjug