Evo kako da prepoznate da vam je kompjuter zaražen


Malver je obično dizajniran tako da ga je teško primetiti. Ljudi koji pišu takve programe ne žele da ih izbrišete s računara. Međutim, ako znate šta tražite, možete prepoznati simptome koji ukazuju na prisustvo takvih programa.

Ponekad su zlonamerni softveri očigledni. Malver kao što je CoinVault, jasno će vas obavestiti da je prisutan i čak vas uceniti.

Simptome za druge vrste malvera nije tako lako primetiti. Evo nekoliko najčešćih:

Računar odjednom radi sporije

Ako se vreme potrebno za obavljanje svakodnevnih zadataka bez očiglednog povoda produžilo ili računar u pozadini „vrti“ veliki broj procesa, moguće je da imate malver.

Standardni programi za održavanje ne funkcionišu

Malver će često pokušati da se zaštiti tako što će isključiti programe koji vam inače prepoznaju i uklanjaju takve softvere. Zato, ako programi kao što su Windows Update, antivirusni programi, Regedit, System Restore ili Msconfig ne rade kako treba, imate razloga da sumnjate na malver. Imajte pritom na umu da neki od tih programa mogu prestati da funkcionišu i zbog drugih razloga.

Ne možete ukloniti novi tulbar

Mnogo programa može usput instalirati i novi tulbar. Obično je to tek privremena gnjavaža. Ali, ako se vraćaju nakon što ste ih isključili ili ih ne možete isključiti uopšte, reč je o ozbiljnijem problemu.

Promenila se početna stranica i pretraživač, bez vašeg znanja

Slično kao i s tulbarom – ako je do promene došlo mimo vaše volje i ne možete da vratite postavke koje želite da koristite, čeka vas obračun s malverom.

Šta možete preduzeti?

Za početak, pretpostavite da je vaš antivirusni program kompromitovan i skenirajte računar drugim alatom, koji ne zahteva instalaciju – recimo, ESET Online Scanner ili Trend Microv HouseCall.

Preporučljivo je skenirati s uključenim načinom rada Safe Mode with Networking.

Izvor:tportal.hr