OKLEND - Reprezentacija Srbije do 20 godina osvojila je titulu prvaka sveta u fudbalu pošto je jutros u Oklendu (Novi Zeland), u finalnoj utakmici, posle produžetaka savladala Brazil sa 2:1 (0:0, 1:1).





Do najvećeg uspeha u istoriji srpskog fudbala mladu reprezentaciju golovima su doveli Staniša Mandić u 70. i Nemanja Maksimović u 118. minutu.

Strelac jedinog pogotka za Brazil bio je Andreas Pereira u 73. minutu.

Utakmica je odigrana na stadionu Severni Harbur pred oko 25.000 gledalaca, a sudio je Hamal Al Mirdasi (Saudijska Arabija).

Žuti kartoni: Jovanović (Srbija) i Alef (Brazil)

SRBIJA: Rajković, Gajić, Veljković, Babić, Antonov, Zđelar, Sergej Milinković (Vukašin Jovanović od 82. minuta), Maksimović, Živković, Mandić (Gaćinović o 76. miknuta) i Šaponjić (Stefan Ilić od 95. minuta)

BRAZIL: Žan, Žoao Pedro, Marlon, Lusao, Žorge, Danilo, Jaja (Malkom od 74. minuta), Gabriel (Alef od 90. minuta), Bosilja (Andreas Pereira od 65. minuta), Giljerme i Žan Karlos.

Posle titulu evropskog prvaka, osvojene na šampionatu "starog kontinenta" 2013. godine u Litvaniji, mlada reprezentacija Srbije popela se i na krov sveta.

Učinila je to na jedinstven način. Posle poraza na startu takmičenja od Urugvaja (0:1) usledile su dve pobede identičnim rezultatom - protiv Malija i Meksika bilo je 2:0 i Srbija se plasirala u osminu finala planetarnog šampionata.

Malo ko je tada pretpostavljao da će izabranici Veljka Paunovića osvojiti titulu, a još manje da će do nje stići najtežim mogućim putem.

U osmini finala savladala je Mađarska sa 2:1, posle produžetaka. U četvrtfinalu mladi reprezentativci Srbije ponovo su igrali produžetke, a Amerikance su eliminisali tek boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Ništa se nije promenilo ni u polufinalu protiv Malija kada je naš tim opet na terenu proveo 120 minuta. Nije bilo uzalud pošto je Mali drugi put savladan na šampionatu, ovog puta sa 2:1.

Najzad, da tradicija ne bi bila izneverena, i put do titule je bio isti. Opet nije bilo pobednika u regularnom delu susreta, ali jeste posle produžetaka i opet je to bila Srbija.

Staniša Mandić je u 70. minutu, posle sjajne timske akcije po desnoj strani, doneo prednost našem timu, da bi samo tri minuta kasnije Andreas Pereira izjednačio. Pereirin pogodak, međutim, nije bio timsko delo već isključivo individualni kvaliteti.

U produžecima Paunovićevi izabranici taktički su, skoro savršeno, odradili posao. Prepustili su inicijativu protiviniku, a iz retkih kontranapada veoma ozbiljno ugrožavali njegovu mrežu.

Iz jedne takve akcije pao je i gol odluke. Ilić i Živković su na "brazilski način" izbacili kompletnu odbranu suparnika iz igre i Maksimoviću je ostao najlepši deo posla kojim se bavi - zatresao je mrežu Brazilaca i reprezentaciji doneo najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala.

Golman i kapiten naše reprezentacije Predrag Rajković proglašen je za najboljeg čuvara mreže na prvenstvu. Adam Traore iz Malija proglašen je najboljim igračem, a među najistaknutijim pojedincima bio je i Sergej Vanja Milinković koji je u izboru najboljih osvojio treće mesto. Između njega i Traorea "ugurao" se Brazilac Danilo.



Paunović: Titulu posvećujem pokojnom ocu



Selektor omladinske reprezentacije Srbije Veljko Paunović titulu prvaka sveta posvetio je pokojnom ocu Blagoju, koji je preminuo pre šest meseci. "Prvenstveno želim da se zahvalim našem narodu i zemlji, zbog podrške koju smo imali ovde na Novom Zelandu i širmo sveta. Ovaj trofej posvećujem mom ocu, koji je preminuo pre šest meseci. Ovo je za njega", rekao je Paunović za sajt FIFA.

On je čestitao protivniku i rekao da je selekcija Brazila takođe zaslužila tofej. "Mnogo smo naučili od njih i cestitam im na neverovatnom fudbalu, koji su prikazali danas. Imali smo sreće, ali sreća je sastavni deo fudbala i morate da je zaslužite. Mislim da je moj tim više hteo pobedu i da osvoji ovaj trofej", rekao je Paunović.

Paunović očekuje da zlatna generacija srpskih fudbalera napravi velike karijere. "Moji momci mogu da se popnu na vrh sveta i u seniorskoj konkurenciji. U ovoj generaciji ima mnogo dobrih igrača i oni će u narednih 10 godina igrati najveće utakmice, kako u reprezentaciji, tako i u najboljim klubovima na svetu. Vreme ja za ovu generaciju da odmah odraste i kaže zbogom igranju u mladim kategorijama", dodao je Paunović.



Selektor Brazila: Srbija nas nadmašila u onom najvažnijem



Selektor omladinske reprezentacije Brazila Rožerio Mikali rekao je da je razočaran zbog poraza od Srbije. "Teško je odmah oceniti kako smo izgubili ovaj meč. Bili smo bolji u mnogim segmentima igre, ali Srbija nas je nadmašila u onom najvažnijem - postizanju golova. Moramo da im čestitamo na pobedi, jer se radi o veoma dobrom timu. Može se videti da su duže vreme na okupu", rekao je Mikali za sajt FIFA.

On je dodao da je ponosan na njegove igrače zbog partija koje su pružili na šampionatu. "Veoma smo razočarani jer smo ostali bez trofeja, ali napuštamo ovo prvenstvo u dobrom raspoloženju, zbog načina na koji smo igrali. Ovi fudbaleri tek počinju svoje karijere, nadam se i verujem da će napraviti velike stvari za Brazil u budućnosti", rekao je Mikali.



Rajković: Slavimo, ali ono pravo nas čeka u Beogradu



Golman omladinske reprezentacije Srbije Predrag Rajković rekao je da jedva čeka da se vrati u Beograd i sa nacijom proslavi titulu prvaka sveta osvojenu na Novom Zelandu.

"Ostvario nam se san. Imali smo slavljeničku atmosferu u svlačionici, ali prava proslava nas čeka kada se vratimo u Beograd. Ova titula mnog znači za našu zemlju. Ne znam šta možemo da očekujemo, ali sigurno će biti nešto veliko", rekao je Rajković za sajt FIFA.

On je dodao da je od samog početka verovao da Srbija može da se popne na krov sveta.

"Znao sam da možemo da postignemo nešto veliko ovde na Novom Zelandu i da možemo da budemo prvaci sveta. Igrali smo produžetke na svim utakmicama nokaut faze i to nam je pomoglo da naučimo da se izborimo sa pritiskom. Takođe, tu je i neverovatan timski duh, koji nas je vodio do titule u finalu protiv neverovatno jakog Brazila", objasnio je Rajković.

Na pitanje novinara koja je tajna uspeha Srbije na ovom šampionatu, Rajković je rekao:

"Veom prosto, mi smo jedan tim sa jednim srcem. To je bio naš moto od početka, tako smo živeli, što je moglo da se vidi i na terenu".

Golman Crvene zvezde proglašen je za najboljeg čuvara mreže na prvenstvu.

"Nagrada mi mnogo znači. Ipak trebalo bi istaći da ona pripada celom timu, jer bez njihove pomoći nikada ne bismo osvojili titlulu", poručio je Rajković.



Čestitke svetskim šampionima



Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković takođe je čestitala reprezentaciji Srbije: "Čestitam vam na osvajanju zlatne medalje i na odličnoj igri u finalu, kao i tokom celog prvenstva. Pokazali ste izuzetan talenat i kvalitet. Ostavili ste iza sebe mnoge dobre selekcije i doneli svima nama veliku radost. Ponosni smo na vas, vašu igru i timski duh koji ste pokazali na ovom prvenstvu. Time ste poslali najlepšu sliku Srbije u svet", navela je Gojković, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić takođe je čestitao "Orlićima" trijumf na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu. "Ako je nešto bio san na čije smo ostvarenje čekali dugo, onda je to da budemo prvaci sveta u fudbalu. Taj san se ostvario zahvaljujući vama! Ovo je neverovatan uspeh, svaka vam čast šampioni", rekao je Udovičić. Udovičić je istakao da titulom prvaka sveta i osećajem koja ona donosi ne mogu da se pohvale svi. "Ispisali ste nove stranice istorije srpskog fudbala, pokazali da je sport naš najbolji brend i da Srbija ima sjajnu sportsku budućnost! Ponosan sam na vas i od srca čestitam vama, stručnom štabu i savezu", navodi se u cestitki ministra Udovičića.

Čestitka fudbalerima je stigla i od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika: "Izuzetno mi je zadovoljstvo da u ime građana Republike Srpske i u svoje lično ime svim igračima, selektoru i stručnom štabu uputim najiskrenije čestitke povodom osvajanja titule prvaka sveta. Sjajna igra, timski rad, predanost i velika požrtvovanost "orlića" krunisana je osvajanjem svetskog trona. Uveren sam da ćete nastaviti da postižete zapažene rezultate i da ćemo se zajedno radovati vašim pobedama", navedeno je u čestitki predsednika Republike Srpske.

Srbi u Austriji proslavljaju titulu svetskog prvaka koji je osvojila mlada reprezentacija i upućuju čestitke uz poruku "ponosimo se vama". Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić čestitao je reprezentaciji Srbije na osvajanju titule prvaka sveta. "Momci, svaka čast! Ponosimo se vama jer ste na najbolji način pokazali da talenat, fizička spremnost, upornost i taktika najviše zavise od onog šta čovek nosi u sebi i od predanosti cilju koji je ispred sebe postavio", naglasio je Aleksić u čestitki. On je istakao da su srpski reprezentativci pokazali da imaju srca, da znaju da se bore za svoj cilj i zemlju. "Želimo vam da nastavite da odrastate i igrate zajedno, zadržite pobednički mentalitet i budete zvezde vodilje za sve nas širom sveta. Ako nam je to ikada bilo potrebno, onda je to danas", poručio je u svojoj čestitki Aleksić.

Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kapetan korvete Jovo Krivokapić čestitao je našim zlatnim momcima u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, osvojeno prvo mesto na svetskom prvenstvu. "Bravo momci, svaka čast, pokazali ste kako se srcem i dušom igra za Srbiju, kako se brane boje zastave Republike Srbije", rekao je Krivokapić.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uputio je čestitku omladinskoj fudbalskoj reprezentaciji Srbije povodom velikog uspeha i osvajanja titule prvaka sveta na šampionatu na Novom Zelandu. "U ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije našim "orlićima", zlatnoj mladosti kojom Srbija danas blista, sve čestitke za najveći uspeh srpskog fudbala", poručio je ministar Gašić.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku fudbalerima omladinske reprezentacije Srbije. "U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, upućujem vam iskrene čestitke povodom impresivne igre u kojoj ste se izborili za prvo mesto i osvojili titulu prvaka sveta. Hvala vam za veliku radost koju ste nam priredili i želimo da i u budućnosti ostvarujte samo najbolje rezultate", navodi se u čestitki predsednice Cvijanović.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić čestitala je mladoj reprezentaciji Srbije osvojeno svetsko prvenstvo u fudbalu. "Veliko hvala za radost koju ste nam doneli, za patriotizam i ljubav koju iskazujete prema svojoj zemlji. Vi ste najbolji dokaz da Srbija ima snagu i budućnost", rekla je predsednica DS S u čestitki.



IZVOR: TANJUG.