Osnove Dreamboxa

Dreambox je satelitski reciver koji za svoj rad koristi operativni sustav Linux.
Za razliku od, recimo tako, klasičnih recivera, dreamboxove mogućnosti su značajno veće.
Za početak ćemo spomenuti samo ono osnovno jer za prosječnog korisnika je i to više nego dovoljno.
Dreambox podržava DVB i TTX titlove, uz pomoć addonsa DRTIC podržava i titlove s uvjetno rečeno interneta, može skidati ključeve direktno s neta, postoje različiti plugini i addonsi koji od ovog stroja čine pravu zvjerku. Jednako tako svaki dreambox ( osim dreamboxa 100 ) može raditi u multiboot modu. Kod dreamboxa 500s koji je najčešći ( jer je cijenom najprihvatljiviji ) jedino ograničenje je količina memorije samog uređaja koja nije baš velika, ali to se može zaobići s multibootom kada za storage koristimo hard disk računala.


Ubacivanje image-a u Dreambox - pomoću nullmodem kabla i DreamUP softvera

Postoje dva osnovna načina za ubacivanje novog image-a (firmware-a) u Dreambox. Image možete ubaciti pomoću tzv. nullmodem kabla i pomoću crossover kabla (mrežna konfiguracija). Važno je uočiti da se ne radi o običnom RS-232, tj. serijskom kablu, već mora obavezno biti nullmodem kabel. Nullmodem kabl s jedne strane prikopčate na PC (COM port), a s druge strane na Dreambox. Sljedeće što Vam je potrebno je program DreamUP.


Naravno da biste izveli ovaj postupak prvo morate nabaviti image koji želite koristiti. Neki od poznatijih image-a su: RuDream, Gemini, Hydra,PLi,Nabilo, itd. Za početnike ( a i većinu drugih ) najzanimljiviji je Gemini ( trenutna verzija 4.0 ) jer je jednostavan za uporabu i vrlo moćan.


Ubacivanje image-a u Dreambox - pomoću mreže i FlashWizarda ( crossover kabl )

Ovo je drugi način koji je brži i bolji za malo iskusnije s Dreamboxom. Prvo skinite program FlashWizard (trenutna verzija 6.3, ali boljim se pokazao 5.0).Prvo trebate konfigurirati mrežu u samom dreamboxu, a to ćete učiniti na slijedeći način: dakle daljinac u ruke i pritisnite tipku MENU te idite na settings -> expert settings ( daleko smo još od experta al što se mora nije teško ) -> Comunication Setup -> unesite IP ( 192.168.0.2 ( ovo je prijedlog koji bi vam kasnije mogao olakšati život )) odčekirajte DHCP unesite Netmask (255.255.255.0 ) tip konekcije izaberite LAN, te unesite u nameserver IP mrežne kartice i Gateway isto. To bi trebalo izgledati kao na slici 1 iz priloga. Port 80 i zelena tipka da bi ste sve spremili.

Poslije ovoga prelazimo na Flash Wizard
Pokrenite FlashWizard Otvorite karticu Konfiguration and Utilities na dnu glavnog prozora, upišite IP koji ste dodijelili dreamboxu: 192.168.0.2 (ako radite po mojim uputama), Login: root , Password: dreambox( login i password ne mjenjajte ako niste mazohist ;D ;D ;D). I to je to što se podešavanja tiče. Sada otvorite karticu Install a Firmware into a Flash memory i možete ako želite backupirati vaš image s Dreamboxa na računalo. Ovo nije loše ako se kasnije budete željeli vratiti na staro stanje.Samo kliknite na Flash image backup, odaberite lokaciju na PC-u gdje želite da se spremi image i to je to. Što se tiče instaliranja novog image-a, postupak je vrlo sličan. Otvorite folder (žuta ikonica) u kojem se nalazi prethodno s neta skinuti image, kliknite na njega i ostalo je stvar tehnike. Samo pričekajte da se se fino obavi do kraja, trebat će cca 1-2 minute. Nedostatak ove metode je u tome da ako je dreambox "mrtav" neće pomoći, nego ćete u tom slučaju morati koristiti nullmodem kabl i dreamUP. Veliki + ove metode je brzina. Za 1-2 minute image je unutra i spreman je za upotrebu. Install or remove a firmware in multiboot, treća je kartica koja koja će nam trebati kasnije ako budemo željeli raditi multiboot. ( Iako ćete na netu naći svašta o multibootu iz osobnog iskustva mogu reći da moj Dreambox500 mjesecima radi multiboot bez ikakvog problema. MULTIBOOT NA DREAMBOXU 500 FUNKCIONIRA BESPRIJEKORNO.)

Umrežavanje PC - Dreambox
Nakon što smo ubacili image u Dreambox, njegov puni potencijal otkrit ćemo tek kada ga povežemo s PC-om. Velika većina novopečenih vlasnika Dreamboxa nema kućnu mrežu, pa ćemo PC i Dreambox povezati direktno pomoću tzv. crossover mrežnog kabla. Kupite, dakle određenu duljinu crossover mrežnog kabla (pazite da to bude crossover, a ne običan mrežni kabel) i spojite jedan kraj kabela na PC-ovu mrežnu karticu a drugi u Dreambox. Hardverski dio posla je obavljen. Sada je potrebno pristupiti softverskom djelu posla. Prvo ćemo kreirati novu mrežnu konekciju na PC-u. Dakle, Settings --> Control panel --> Network Connections, Local area connections, pa kliknite desnom tipkom i odaberite properties. Dalje odaberite internet protocol, pa properties, pa označite use the following IP adress i upišite IP adresu: 192.168.0.1; Subnet mask: 255.255.255.0 kliknite na OK. To je to što se tiče konfiguracije na PC-u. Sada ćemo pristupiti konfiguraciji na Dreamboxu. Stisnite tipku menu, pa odaberite setup, pa Expert setup. Zatim odaberite Communication Setup, odznačite DHCP ako je čekiran, te upišite pomoću tipki na daljinskom upravljaču IP: 192.168.0.2; Netmask: 255.255.255.0; Type: LAN; Nameserver: 192.168.0.1; Gateway: 192.168.0.1, čekirajte Enable Network i na kraju odaberite save. Upravo ste spojili vaš PC s Dreamboxom. Da biste provjerili vezu idite na izbornik Start --> Run, upišite telnet 192.168.0.2, kliknite OK, pitat će vas za login: root; password: dreambox. Ukoliko dobijete na ekranu nešto tipa: BusyBox v. 1.00 ... mreža radi i možete pristupiti daljnjim poglavljima ovog tutoriala.

Spajanje FTP-om na Dreambox
Da bismo mogli koristiti puni potencijal Dreamboxa, poput ubacivanja addonsa, emu-a, ključeva... moramo se nekako spojiti na "njega". Za tu svrhu toplo preporučam softver Total Commander. Instalirajte softver, pokrenite ga i gore na alatnoj traci kliknite na Net pa na FTP Connect. Otvorit će Vam se novi prozor u kojem ćete kreirati vezu. Kliknite na gumb New Connection. Popunite sljedeća polja:
Session: dreambox; Host Name (port): 192.168.0.2; User name: root; password: dreambox. Kliknite na OK. Kliknite na gumb Connect i spojeni ste na Dreambox. Sad vidite tu raznorazne foldere koje ima Dreambox. Neki od njih će nam trebati, a neke je najbolje NE DIRATI !.


U ovoj fazi namtreba emu ( iliti cam ) kako bismo ga ubacili u dreambox.
Emu opet skinemo s neta i to za početak s extenzijom tar.bz ( zato sto je samoinstalacijska datoteka ).
Dakle sada radimo s Total Commanderom:
1. Spojimo se s dreamboxom
2. Na desnoj strani Total commandera nađemo lokaciju gdje smo spremili emu, a na lijevoj dvoklikom otvorimo folder tmp
3. Prevučemo emu s prozora računala u tmp folder dreamboxa

Sad daljinski od dreamboxa u ruke i napravimo slijedeće:
1. plava tipka na daljincu otvara prozor na komu ćemo izabrati Addons
2. Manual install
3. Ako je sve u redu vidjet ćete emu koji ste kopirali u dreambox
4. Pritisnut ok

Pitat će vas da li ste sigurni pa recite da.

Pokazat će se poruka da je addon uspjesno instaliran.

Sad ćemo to provjerit: Plava tipka na daljincu ( inače se zove Blue panel ) pa sa strelicom lijevo ili desno, ako se emu instalirao pojavit će se njegovo ime umjesto Common interface.
Ako se pojavi ime emua npr Mg_Camd 1.24 izabrati Start/Restart Camd
Pojavit će se poruka da se common interface zaustavlja a da pokreće novi camd.


Ovo znači da smo uspjesno ubacili emu.

Sad mu moramo dati klučeve kako bi on radio ono zasto je zapravo tu.

Moramo naći klučeve na netu s nekog od upload centara ( Crosat,Exyusat i sl.).
Prije spomenuti klučevi dolaze u dva oblika:
1. Ručna instalacija
2. Instalacijski paket ( extenzija .bz )


U oba slučaja opet se moramo spojiti s Total commanderom na dreambox.
Ako imamo sreće i nađemo instalacijski paket kopiramo ga u tmp folder i instaliramo preko Blue panela ( dakle plava tipka na daljincu pa addons pa manual install ), a ako sreće nemamo moramo ručno.
Ako nije samoinstalacijska datoteka onda pratimo kako otvaramo na desnoj strani tako otvaramo i na lijevoj ( foldere dakako ). Uglavnom u dreamboxu ključeve ubacujemo u folder ovim slijedom:var pa folder keys i scce. Vidjet ćete sto gdje ide kad otvorite folder koji ste skinuli s neta.

Kad smo prekopirali k*ljučeve s računala u dream napravimo restart emua ( Blue panel- Start/restart camd )
Odemo na kodirani program ( u ovom trenutku neki od programa iz paketa D+ recimo ) i ako smo sve napravili kako treba program će raditi.

Trenutno gledamo: D+ ( kompletan ), Premiere ( kompletan ), TPS ( kompletan ), Digi ( kompletan ), SRG, ORF, Eurosport, Cifrowy Polsat
A koristi se Gemini 4.0 i MgCamd 1.24



Sve ovo se moze raditi i puno jednostavnije, ali za to moramo spojiti dream s netom.

Napominjem: Dreambox je uređaj koji radi uz pomoć softwarea i kao takav osjetljiv je na neispravne software i sve sto radite s njim radite na vlastitu odgovornost, a mi smo ovdje da pomognemo ako mozemo.
Neka vas ovo ne uplasi jer nije on bas tako osjetljiv