Velikan srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković preminuo je u Beogradu u 86. godini, posle duže bolesti.




Stojiljković je rođen 30. juna 1929. godine u učiteljskoj porodici. Završio je gimnaziju u Kruševcu, a glumom se bavio amaterski još kao srednjoškolac.

Po završetku srednje škole je upisao Rudarsko-geološki fakultet, koji je napustio u trećem semestru i upisao se na Akademiju pozorišnih umetnosti.

Profesionalnu karijeru je započeo 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je radio do 1968. godine nakon čega je prešao u Atelje 212.

U BDP se vratio 1978. i ostao tamo do 1985, kada je ponovo prešao u Atelje 212, u kom je igrao do penzionisanja, 1995. godine. Donedavno je često gostovao u brojnim predstavama i ostvario više od 130 uloga.

Na filmu je debitovao 1957. u "Tuđoj zemlji Jožea Galea". Veliku popularnost je stekao filmom "Ljubav i moda", za koji je otpevao pesmu "Devojko mala".

Veliku popularnost stekao je ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji "Pozorište u kući".

Potom je s Milenom Dravić bio domaćin u šou-programu "Lift za peti sprat". Krajem osamdesetih vodio je radio program "Zabavnik". Đuza Stojiljković je takođe posuđivao glasove junacima brojnih crtanih filmova.

Stojiljković je bio dobitnik brojnih nagrada: 1983. godine dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda, 2001. Dobričin prsten, a 2009. statuetu "Zlatni ćuran" za životno delo.



IZVOR: RTS.